torstai 20. elokuuta 2009

Uusia tuulia


Flunssa alkaa helpottaa ja elinvoima pikkuhiljaa palautua. Alkuviikko meni melko lailla petin pohjalla, en jaksanut tehdä mitään, en edes lukea. On kummallinen olo kun olen pitkästä aikaa yksin kotona, Mies lähti nimittäin työmatkalle. Tietenkin koirat ovat kaverina, ihan yksin ei tarvitse olla.

Olen tottunut jo Miehen läsnäoloon etten enää oikein muistakaan niitä pitkiä yksinäisiä aikoja, kun olin entisessä elämässä yhdessä yksin. Sellainen yksinäisyys oli ihan erilaista, se riipaisi sydänjuuresta asti. Kun tietää ja vaistoaa syvän kuilun kahden ihmisen välillä. Niin syvän, ettei jaksa siltaa enää rakentaa sen ylitse. Yksinasumisen aikana, omassa kaupunkiasunnossani, yksinäisyys oli välillä jo nautittavaakin, välillä taas surun ja ikävän täyttämää, epämääräistä kaihoa ja kaipuuta jonnekin. Pitkiä iltoja sohvannurkassa Juha Tapiota kuunnellen. Jostain syystä hänen melankoliset laulunsa osuivat omiin silloisiin tunnelmiini . Mies muuten osti meille liput Juha Tapion konsertiin syyskuun alussa. Tuntui mukavalta kun muisti. Saa nähdä, miltä hän nyt kuulostaa, en olekaan aikoihin kuunnelut, vaikka levynsä minulla ovatkin.

Kävin äsken vielä iltahämärässä koirien kanssa lenkillä tuossa läheisessä niemen nokassa. Ulkona on syksyn tuntu vaikka lämmin päivä on ollutkin. Minun puolestani syksy saa tulla. Se on lempivuodenaikani.

Kävin tänään yliopistolla keskustelemassa opintopäällikön kanssa. Minulla on siellä kesken opinnot, olleet jo monta vuotta naftaliinissa, mutta nyt olen päättänyt viedä ne loppuun. Opintouudistuskin on tullut tässä välillä ja opintoviikoista on muodostettu opintopisteitä. Samalla kaikki opintosisällötkin ovat uudistuneet. Mutta näppärästi nuori opintopäällikkö löysi korvaavia opintoja ja kelpuutti kaikki aiemmatkin opinnot mukaan. Kandin paperit olisivat jo koossa kunhan tekisin kypsyysnäytteen. Ongelmana on vaan se, että missä hiivatissahan mahtaa olla proseminaarityöni vuodelta yksi ja kaksi, sen perusteella kypsyysnäyte olisi tehtävä. En tiedä onko mitään järkeä opiskella enää yli viisikymppisenä etenkään kun on jo opintoja vastaavassa työssäkin. Tämä taitaa olla taas tunneasia enemmänkin. Ja tunneasioita kannattaa kuunnella ainakin yhtä paljon kuin järkeä. Sitäpaitsi aivoja pitää välillä rassata että pysyvät toimintakykyisinä. Ja minähän jäin lyhennetylle työajallekin! Mitä, pitikö minun muka levätä??

9 kommenttia:

 1. Syksynlapsi sinäkin. Johtuuko se siitä, että olemme marraskuussa syntyneet pimeyteen, jota sitten vaistollaan pitää luonnollisimpana olotilana?
  Hyvä, että flunssa alkaa taittua.

  VastaaPoista
 2. Toisaalta opiskeleminen olisi varmasti ihanaa ja antaisi potkua persuksille monella tavalla. Toisaalta lisääntynyttä vapaa-aikaa ei välttämättä tarvitse käyttää mihinkään hyödylliseen;)

  Olisi ihanaa, jos vaikka kahdenkymmenen työvuoden jälkeen saisi täydellä palkalla/ tuella opiskella täyspäiväisesti vuoden jotakin kiinnostavaa.

  VastaaPoista
 3. Saako Maaretta sinulta salasanan entiseen blogiisi? Sen lukeminen olisi minulle äärettömän tärkeää ja terapeuttista, jäi kesken muutama viikko sitten kaiken juuri nyt kokemieni eroajatusten ja valtavan kriisin keskellä. Tuntui kuin olisin lukenut omaa elämääni...

  VastaaPoista
 4. Vicki Li; tiedostan vahvasti tuon syksynlapsen. Uskoan, että syntymäajankohdalla on merkitystä siihen kuinka ylipäänsä vuodenajat kokee.

  Katriina,sanoppa muuta. Tuollainen vuosi olisi mahtava juttu. Silloin voisi jo irroitellakin opintojen suhteen.

  Anonyymi; linkki vanhaan blogiin palautettu, joten ole hyvä:-)

  VastaaPoista
 5. Toivonpa sulle voimia opiskelun loppuun viemiselle. Ei opiskelulle tai uuden oppimiselle ole ikärajaa jos siihen vain on halua.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Rita! Syksyn aikana niitä tarvitaankin, sen verran lokakuussa on pakertamista!

  VastaaPoista
 7. Mäkin toivotan opintoihin jaksamista!

  Kirjoitatpa tutusti yksinäisyydestä ja kuilusta. Kuilusta, jonka yli ei enää siltaa rakenneta, muurista, jonka yli ei enää kiivetä. Sitähän se elämä on, sitten kierretään toiseen suuntaan, kun ei yli päästä.

  VastaaPoista
 8. Uuden opiskelu on ollut valtavan antoisaa, vaikka maksaakin ihan sikana.

  Tuo yksinäisyyden kokemus on tuttua yhteiselossa, mutta tilanne on muuttunut. Juuri nyt yhteys toimii, vaikkakin aika erikoisesti välillä. On tämä vaan sellaista jatkuvaa kypsymistä, puolin ja toisin.

  VastaaPoista
 9. Heli; voi kun ei tarvitsisi enää koskaan tuollaiseen kuiluun törmätä.En halua enää hukata vuosiani kiertoteihin...

  Noeijoo; samaa mieltä opiskelusta mutta vain silloin kun sitä oikeasti haluaa. Sain kolme vuotta sitten päätökseen neljä vuotta kestäneet terapeuttiset opinnot ja niiden jälkeen piti huilta hetki. Nyt tuntuu hyvältä jatkaa ihan noita perusopintoja.

  Minusta on aina hienoa kuulla kun kaksi pitkään yhdessä ollutta selviää tuosta kuilusta. Onneksi on teitäkin, muuten menisi kokonaan usko pitkään parisuhteeseen!

  VastaaPoista