torstai 11. kesäkuuta 2009

Arktinen renesanssipuutarhuri?

Marketan alppiruusun pitäisi menestyä tällä meidän kasvuvyöhykkeelläkin!
Tämän kesän uusia puutarhahankintoja!Ulkona on triljoona sääskeä. Etenkin kun iltalenkki tehtiin kevyessä sateen tihkussa! Lapin kesä on puhdas asennekysymys. Sen kanssa joko pärjää tai sitten ei. Minä otan käyttöön torjuntapatteriston (= montaa lajia Ohvia)ja päätän pärjätä, sillä ulkona on myös huumaavan kaunista; tuoksuineen, väreineen, miljoonine yksityiskohtineen. Ja kaikki kasvaa niin nopeasti, joka päivä on uusia löytöjä.

Tämä viikko reissun jälkeen on humahtanut vauhdilla. Olen ollut ulkona pihalla kukkapenkkejä kuopsuttamassa kaikki illat. Eilen olin äitini luona ehostamassa vanhan penkin uuteen uskoon. Kaivettiin vanhat kukat penkistä pois ja revittiin rikkakasvien juuret irti. Sitten uutta multaa ja kukkien jakaminen sekä muutama uusikin taimi. Äitini ei ole mikään viherpeukalo, suosii helppokasvuisia, näyttäviä ryhmiä, enimmäkseen pensaita! Ne ovatkin viisaita valintoja suurelle pihamaalle.

Minä puolestaan olen runsautta suosiva renesanssipuutarhuri, jonka mielikuvat ja todellisuus eivät näytä koskaan tavoittavan toisiaan! Ehkä osuutta on Lapin arktisilla olosuhteilla, ehkä myös puutarhurin liiallisessa kokeilunhalussa. Hauskuus omassa puutarhainnostuksessani onkin ehkä juuri tässä. Liian valmis taitaisi olla kauhistus minulle!Tällä hetkellä puutarha toimii myös tehokkaana pakopaikkana, koska talon sisäpuoli kaipaisi perusteellisempaa siivousta. Viime viikot siivouspuoli on hoidettu rimaa hipoen pikaimuroinneilla ja muillakin pikakonsteilla loman ja toukokuun hektisen työjakson jälkeen.

Kumppanin tytär on onneksi luvannut pestä ikkunat pientä korvausta vastaan, kun ei ole saanut kesätöitä mistään. Maanantaina aikoi homman aloittaa! Harkitsen myös vakavasti siivoojan pestaamista. Äidillä oli vasta käynyt siivoamassa reipas naisihminen ja tallensin tietonsa jo kännykkääni. Juhannus on ensi viikolla ja silloin viimeistään voisi (=pitäisi) kesäverhotkin ikkunoihin vaihtaa, jos ne ylipäänsä aikoo vaihtaa tälle kesälle!

Oikeastaan tuo lievä ,vähitellen voimistuva, siivousstressini johtuu eniten pojan lähestyvistä häistä. Ne kun ovat JO pari viikkoa juhannuksen jälkeen ! Meillekin majoittuu paljon väkeä ja muutenkin on vielä tuhat ja yksi asiaa mietittävänä ja tehtävänä ennen H-hetkeä!Ensi viikonloppuna kuitenkin harrastan vielä pakenemista siivoushommista, sillä vietämme jälleen naisystäväporukkamme kanssa perinteistä mökkiviikonloppua! Ehkä sieltä löytyy energiaa siivousurakankin aloittamiseen!

8 kommenttia:

 1. Minä diggaan Lapin arktisen puutarhurin kokeilunhalusta! On ikävä sinne, jäänee tältä vuodelta väliin.l

  Lappi pysyy aina Äijän sydämessä. Siellä on kaikki!

  VastaaPoista
 2. Puutarhuri on onnistunut vangitsemaan kukkien tuoksutkin melkein mukaan, niin meheviä kuvia ja värejä on tarjolla!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Äijä sympatiseeraamisesta:-)
  Kyllä tämä Lappi täällä on ja pysyy vaikka pitempi käymäväli tulisikin.

  Katriina, etenkin tuo alppiruusu on niin pinkki ettei pinkimpi voi juuri olla.

  VastaaPoista
 4. Tiiäkkö, en ole sääsken sääskeä vielä tälle kesälle nähnyt. Siitä nautin. Ihanaa sisarporukan tapaamista sullekin. Syksystä aletaan suunnitella isompaa meetingiä. Minusta joku 10 hengen porukka maksimissaan. Siinä vielä jotenkin toimisi hyvä vuorovaikutus ja ehtisi oikeasti jutella. Mitäs arvelet?

  VastaaPoista
 5. Ihanasti kuvaat pohjoisen kesää sanoin ja kuvin! Pitkällisen kuivuuden jälkeen kun satoi, niin tuoksui aivaan taivaallisen ihanalta. Hieman sääskien vitsausta täälläkin, jos tuulettomaksi ilta rauhoittuu.

  Suosittelen siivouspalvelun käyttöä. Parasta mitä me naiset voimme itsellemme suoda, on vapaavuoro siivouksesta. Jokunen vuosi sitten perustimme siivousringin ja palkkasimme oman kiertävän siivoojan. Naapurin kanssa puolitimme ja saimme joka viikolle 3,5 tuntia siivoamaan. Jäin siitä sitten jossain vaiheessa pois ja nykyään siivoskelemme miehen kanssa kahden. Rinki toimii edelleen.

  VastaaPoista
 6. Hienostihan puutarhasi voi - olettaen tietysti että kuvat kukista ovat omalta pihaltasi. Meillekin laitettiin pensasmustikoita ja muutama omenapuu lisää. Saa nähdä kuinka pärjäävät kun vesimyyriä on tänä vuonna ja paljon. Hyi, että on ruma otus. Mieleen tulee ihan rotta.
  Vai ihan kohta on jo pojan häät. Sekin on mukavaa. Tosin pienen mutta positiivisen stressin sekin tietysti aiheuttaa. Terveisiä Kirkkonummelta Marja-Leena

  VastaaPoista
 7. Ihana katsella näitä kukkien kuvia! Näin kesäaikaan sitä mielellään etsii juuri näitä pihaan ja luontoon liittyviä kuvia blogeista. Alppiruusu on uskomaton, se näyttää kuvassa lähes samettikukalta! :)

  VastaaPoista
 8. Vicki Li, syksyn tapaamisajatus kuulostaa hyvältä, samoin tuo noin kymmenen hengen porukka. Olen kateellinen etelän sääskittömästä (lähes) kesästä. Täällä on aiva tuhottomasti sääskiä kun kelito ovat juuri sääskille sopivat: ei liian kylmää eikä liian lämmintä ja paljon tuhmuista sadetta.... ääh :(

  Rita; siivooja on tilattu, tulee ensi viikolla:)

  Marja-Leena; omenapuun kasvatusta tekisi mieli kokeilla täälläkin. Jotkut ovat suotuissa paikassa saaneet sen kasvamaan täälläkin.
  Pientä stessinpoikasta häät vääjäämättä aiheuttavat mutta onneksi stressi on juhlien luonteesta johtuen erittäin positiivista ...

  Marika; samaa mieltä minäkin! Kesäaikaan on mukava katsella puutarhablogeja , etenkin kun tuntuu ettei ulos ole meneistä kun niin koleat ja ikävät ovat kesäsäämme tähän asti olleet.

  VastaaPoista