maanantai 13. syyskuuta 2010

Oma maa mansikka

Parina viime kesänä olen löytänyt pitkästä aikaa kotimaan matkailun. Edellisessä elämässäni kesät menivät viljelyhommissa ja elo-syyskuussa olimme yleensä niin poikki, että lensimme ex-Miehen kanssa aina ulkomaille viikoksi tai pariksi toipumaan kesän töistä. Suuntana olivat useimmiten Kreikan saaret. Kovasti pidin niistäkin ja varmaan matkustan vielä sinnekin joskus.

Koti-Suomea en ole juurikaan kiertänyt. Lapsuuden automatkat menivät kohdaltani ohi, kun vanhemmat aloittivat automatkailun vasta kun olin jo ohi sen iän, että olisin suostunut mukaan lähtemään.
Työmatkoilla seminaareissa ja sen sellaisissa olen kierrellyt jonkin verran sisämaankin kaupunkeja, mutta enimmäkseen suuntana ovat olleet suuret kaupungit kuten Helsinki, Tampere, Oulu ja Turkukin.

Miehen tyttären perheellä on mökki Etelä-Savossa ja siellä käydessämme on innostus pikku kyliimme ja kaupunkeihin kasvanut. Nyt kun veneily on tullut jäädäkseen elämäämme, varmaankin tuo innostus vain kasvaa. Vesillä ja saarilla on mahtavaa, mutta hienoa on rantautua maalikyliinkin ja käydä tutustumisretkillä ympäristöön.Tällä kertaa tutkimme Punkaharjun kansallismaisemaa ja kiertelimme harjua yhden kauniin syksyisen illan ajan.
Maisemat olivat huikeat molemmin puolin harjua, yhdyn J.L.Runebergin sanoihin "Rannalta tältä palasen, maat ihanaista isien, sä näet nuorukainen!" (Tuo lausahdus löytyy harjun päälllä olevasta patsaasta)
Savonlinna oli toinen pysähdyspaikkamme. Savonlinnan torin seutu oli jo hiljentynyt siitä, mitä se kesällä siellä piipahtaessamme oli. Turisteja liikkui vielä jonkin verran  ja Olavinlinnassa liityimmekin varsin monikansalliseen joukkoon ja kiertelimme linnaa antaumuksella oikein oppaan johdolla. En ollut ennen siellä käynytkään. Kauniisti on linna restaruoitu ja voin hyvin kuvitella muurien sisälle upeita oopperaelämyksiä.


Veneellämme on käytössä pysyvä laituripaikka Savonlinnassa  Olavinlinnan kupeessa ja haaveilimmekin, että joskus käymme Oopperajuhlilla, nekin ovat nimittäin vielä kokematta.

Lounastimme Wanhalla Kasinolla, jota on remontoitu ja elvytetty uusien omistajen myötä entiseen loistoonsa. Ruoka ainakin oli herkullista ja miljöö erinomainen.

Ja Saiman kahvilassa juotiin tyyliin sopivasti kahvit ennenkuin oli aika taas nostaa ankkuri.

5 kommenttia:

 1. Kotimaanmatkailu on ihan erilaista kuin ulkomailla ja oikeastaan paljon mukavampaa. Voi ottaa rennommin ja on oma auto mukana -tai vene.

  Savonlinna oli meillekin uusi kohde tänä kesänä ja yllätyimme sen monipuolisuudesta. Koko Itä-Suomi on meiltä oikeastaan jäänyt koluamatta. Vanhempani ovat aikanaan olleet Kolilla häämatkalla, ja sen takia tahtoisin joskus mennä sinne, vaikka vuokrata mökin.

  VastaaPoista
 2. Olet riemukkaasti löytänyt kotimaan matkailun. Hienoa :) Riittää katsottavaa ja koluamista sekä vesitse että maitse. Minua ei enää kiehdo kaukaisemmat matkat, kun täältä löytyy niin paljon. Ja on nuo naapurimaatkin vielä katsomatta.
  Tällä annostuksella jaksat varmaan töissä pitkään.

  VastaaPoista
 3. Kyllä vaan löytyy kotimaastakin paljon kaunista ja arvokasta. Hienoa, että saitte tuollaisesta reissusta nauttia!

  VastaaPoista
 4. Varmasti on mukavaa ollut reissata ja olettekin reissannut pitkin ja poikin,se kivaa mennä ja katsella,matkailu avartaa!Kauniita kuvia olet ottanut.

  VastaaPoista
 5. Katriina; leppoisaa kotimaan matkailu kyllä on. Tykkään kyllä reissat ulkomaillakin , siellä ehkä enemmän yllätyksiä ja erilaisutta, mitä huomaan kaipaavani välillä.Taidan päätyä tasajakoon, kesät kotimaassa ja sitten muina vuodenaikoja hyppyjä tuntemattomaampaan!

  Ruska, mukava on löytöni ollutkin! Tosin aion kyllä piipahdella muilla mailla vierahillakin aina kun aikaa ja rahaa löytyy. Naapurimaissa olen kyllä kaikissa käynyt mutta lähiaikoina kiehtoisi käydä Pietarissa, samoin Norjan vuorille ja vuonoille on päästävä uudestaan.

  Rita; vesillä on erilaista matkustaa, siitä nautin kovasti!

  Tansku, mukava kun pidit kuvista! Kameran linssin läpi on kiehtova katsella uusia kulmia maismasta ja tilasta!

  VastaaPoista