maanantai 15. heinäkuuta 2013

Sielu lepää -maisemia

Lauantain reippaan hillaretken jälkeen mieli teki toisenlaisiin maisemiin. Rovaniemeltä n. 70 km Kuusmoon päin sijaitsee kaunis Auttin kylä ja siellä järjestetään kesäisin muinaismarkkinat. Napattiin kyytiin äitini ja äidin sisko ja hurautettiin jylhää Kemijokivartta pitkin markkinahumuun. Ei siellä kojuja pilvin pimein ollut, mutta sitäkin laadukkaampaa ja kiinnostavampaa ne mitä siellä oli.  Näiltä markkinoilta ei krääsää löytynyt! Ja päivä oli  vielä sellainen aurinkoinen pilvenhattarapäivä, tuulikin puhalteli  lempeästi sen verran ettei itikoista ollut havaintoja.

Toinen retkemme kohde oli  Auttinkönkään putous ja kanjoni , jonne kylältä on muutama kilomoteri. Sinne on vasta Metsähallitus rakennuttanut upean pirtin, jossa on kahvila kesäaikaan. Ruokaakin sieltä sai, söimme erinomaista Lapinukon keittoa Auttinkönkäällä on 3,5 km luontopolku, jonka me myös kiersimme. Äitikin jaksoi hyvin, vaikka minä kuljin ihan hänen takanaan ja pari kertaa sain kiinni kun äiti horjahteli pitkospuilla  ja  epätasaisilla poluilla. Äitini 79 v

Maisemat vaaralta olivat hukaisevat!Kemijoki siintelee tuolla kaukana. Oikein sielu lepää -maisemat!
Muutenkin huomasin, että tuntui hyvältä näin kesäaikaan tehdä pieniä irtiottoja. Talvisin ei aina jaksa, sen verran töissä on talvisaikaan kiireempää. Minullakaan ei töitä enää ole kuin pari viikkoa niin taas saan jäädä lomalle.

Aika kuluu muutenkin kuin siivillä. Meillä on piipahdellut väkeä tasaisesti. Loppuviikosta tulee vanhempi poikani vaimonsa kanssa viikoksi, sitten viikon päästä nuoremman poikani koko perhe uuden tulokkaan kanssa viikoksi. Talossa on vipinää... siitä minä tykkään (ainakin välillä)!
6 kommenttia:

 1. No huhhuh miten huikaisevia maisemia täältä löytyikään! Tuonne olisi mahtava päästä patikoimaan syksymmällä. Jos sitä saisi pidennetyn viikonlopun järjestettyä, hmmmmm.....
  Oikein mukavaa yhdessäoloaikaa teidän koko perheelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttinkönkään maisemat ovat hienoja ja läheltä löytyvät vielä paremmat patikointikohteet, Korouma ja Riisitunturin alue, ovat jo Posion kunnan puolella..Meilläkin on suunnitelmissa käydä Riisitunturissa syksymmällä, en ole siellä koskaan ollut, kuullut kyllä kovasti kehuja!

   Poista
 2. Mahtavat maisemat! Kyllä kelpaisi tuollaisia portaita ja pitkospuita kiipeillä ja maisemia ihailla. Ensi viikolla pääsenkin pohjoiseen, kun ajamme Rovaniemen kautta Leville ystävien mökille. Saa nähdä, mitä siellä tehdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko ennen Levillä ollut? Se on vähän erilaista Lappia! Ylellisiä luksusvilloja, putiikkeja, hotelleja, ravintoloita ja kauppoja keskitettynä Levitunturin ympärille. Vaan kun vähän kauemmaksi keskustasta lähtee niin kyllä sieltäkin komeaa Lapin luontoa löytää! Hauskaa reissua ja vilkuttele tänne Ounasjokivarteen kun ohi Rovaniemen ajelet!

   Poista
 3. Niin,

  Minun katseeni kiinnittyi ikiaikaisiin hirsiin. Ulkona ja sisällä, ei maalia eikä punamultaa vaan ajan patinaa ja toistasataa vuotta vanhoja.

  Lisäksi tuo kaide luontopolulla. Taidokas joskin tukevuudesta en tiedä. Jylhään maisemaan sopii hyvin käsittelemätön ja työstämätön puu.

  Toisaalta surukseni havaitsen usein myös ainoana vähäpätöisiä epäolennaisuuksia, joista saan kritiikkiä osakseni. Tällä kertaa se oli ensimmäisen kuvan katon harjalla oleva kulkutaso. Se lienee ruuvattu ruostuvilla kiinnikkeillä kiinnitetty ja ruostevana on alkanut valua alaspäin. Katto on sinkitty mutta jälki antaa kuvan jotta pintaremonttia tarvittaisiin. Jos olisi käytetty rosteri- tai sinkkikiinnikkeitä kyseisiä viiruja ei näkyisi ja tulavaa maalausta voisi siirtää kymmenellä vuodella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ei useinkaan katso tutuja maisemia enää nin tarkasti. Olen kulkenut noissa maisemissa kymmeniä kertoja ja ttenkin ovat niin kovin tuttuja ja itsestäänselvyyksiä luontopolun kauniisti harmaantuneet kaiteet. Ovat osittain jo lahonneetkin ja niitä kuulemmaryhdytään ihan pikapuoliin uusimaan.
   Vanhan koulun kattoa en ole varmaan koskaan katsonut noin tarkasti. Koulu taitaa nykyisin olla kyläyhdistyksen omistama, on lakkautettu jo aikoja sitten niinkuin useimmat Suomen kyläkoulut. Varmaan koulu tarvitsisi pintaremonttia muttei kyläyhdistyksillä taida sellaisia varoja olla eikä enää oikein talkooväkeäkään entiseen malliin löytyä. Surullista.

   Poista