perjantai 28. helmikuuta 2014

Hengittely on suurinta läsnäoloa


 

Kerroin jossain vaiheessa kai täälläkin että olen aloittanut joogan tämän vuoden alussa. Käyn kansalaisopiston joogatunneille keskiviikko-iltaisin. Sessio kestää oikeastaan puolitoista tuntia ja aika kuluu kuin siivillä vaikka koko ajan liikkeitä tehdään hitaasti ja rauhallisesti. Lajina on jin  jooga, joka koostuu pitkistä venytysjaksoista, rauhallisista liikkeistä ja lopussa kunnon rentoutuksesta
En ole oikein aiemmin ymmärtänyt joogaa eikä se ole minua sytyttänyt. En kyllä nyt ymmärrä että miksi en ole aiemmin sitä oivaltanut. Viime tunnilla nuori jooga-opettajamme kertoili meille venytysten lomassa että hengitys on suurin läsnäolon muoto.Kuulostaa siskonpeti-jutulta, mutta kokemukseni kautta ainakin minusta niin totta. Kun keskittyy pitkään rauhalliseen sisäänhegitykseen  ja sitten puhaltelee ilmat ulos ja tekee tuota  keskittyneesti muutamia kertoja niin mieli rauhoittuu ja syke tasaantuu. Ainakin minulle käy noin ja se tuntuu oikein hyvältä. 

Tänään pidin vapaapäivän. Nukuin pitempään, katselin Yle Areenalta rästissä olleita sarjoa.  Kävin koiran kanssa harmaassa, mutta niin keväisessä säässä pitkän kävelyn joella. Kuljin moottorikelkan jälkiä, mutta nekin jo kohta pettävät. Uskomaton keli näillä leveysasteilla! Pidän kyllä siitä että kevät tulee tännekin aiemmin, mutta tästä viikkoja kestävästä harmaudesta ja loskasta en pidä.

Teki hyvää jälleen tälläinen  hidas päivä. Töissä pahemmat kiireet ovat jääneet, tämä viikko ei enää ollut niin paha kuin edellinen. Ensi viikko on Lapin hiihtolomaviikko  ja se on yleensä töissä rauhallista aikaa. Meilläkin on paljon  ihmisiä lomalla. Tarvinkin tällaista jaksoa sillä sitten taas vilkastuu. 

Huomenna saamme viikonlopuksi tänne miehen 4-vuotiaan tyttärenpojan. Hän on meillä ensimmäistä kertaa ilman vanhempiaan pari yötä kylässä. 

Leppoisaa viikonloppua !6 kommenttia:

 1. Meillä on hiihtolomaviikko takanapäin ja oli tosi rauhallista töissä. Sai tehdä työt omaan tahtiin, kyllä nautin. Toivottavasti ei enää tule takatalvea, meillä pukkaa krookukset kukkanuppujaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että meilläkin on töissä rauhallinen viikko. Hyvä niin, saa tehdä rästihommia. Minulla on aivan kevätolo mikä on kyllä näillä leveysasteilla kuukautta liian aikaisin. Ainakin täällä takuuvarmasti tulee takapakkia. Vaihdoin tänään kotiinkin jo vaaleat kevätverhot ja hankin uusia viherkasveja Löysin kukkaupasta kukkivan magnoliapuun oksankin! Nautitaan niin kauan kuin tätä kevätssäätä jatkuu...

   Poista
 2. Hengityksen tärkeästä merkityksestä sain itse tutaa, kun olin ensimäiseen synnytykseen valmistautumassa. Kyllä vaan auttoi ihanasti supistuskivuissa!

  Hitaasti venyttäen, kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en kyllä oppinut aikoinaan synnytyshengitystä vaikka varmaan kyllä kätilön ohjeiden mukaan yritin silloin hengitelläkin. Nyt käytän hengitystä apuna liikunnassa ja muutenkin kun haluan tasoitella oloani.

   Poista
 3. Aloitin myös joogan viime syksynä. Olen luonteeltani varsin aktiivinen ja joogan avulla on harjoitellut rauhoittumista ja pysähtymistä. Kerrassaan ihana harrastus! Mukavan nautinnollista ja hidasta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joogan avulla on hyvä harjoitella nimenomaan noita kahta, pysähtymistä ja rauhoittumista. On hyvä kuunnella omaa oloaankaiken kiireen ja hälyn keskellä. Minusta yksin joogatuntien sisältö ja olotila on ihanaa. Ei ylimääräisiä ääniä, vain ohjaajan rauhallinen ääni, hämärä sali, kynttilät palava, kukin keskittyy omaan itseensä omalla joogamatollaan.

   Poista