keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Huh hellettä toukokuussa

Meillä pohjoisessa ei olla juuri muusta puhuttu kuin helteestä. Tänäänkin mittarilukemat ovat lähennelleet 30 astetta, varmaan jossain jo ylikin. Lököttelin töiden jälkeen pari tuntia takapihalla aurikotuolissa bikineissä, uimarannalta kuuluivat lasten kiljahdukset, vesi kun on vielä melkoisen kylmää. Joki tulvii vielä. Kukkapenkissä (ja muuallakin) kukkivat kullerot, tuomi on paikoin jo täydessä kukassa. Oman pihamme taivaita hipova tuomivanhus vasta aloittelee  komiaa kukintaansa. Kesäkukat laitoin toissapäivänä varoituksista huolimatta. Täällä pohjoisessa, ja varmaan muuallakin, varoitellaan laittamasta kukkia ennen kesäkuun alkua yöpakkasten pelossa. No, tosin minä hätähousuna en ole koskaan sitä ymmärtänyt enkä malttanut odottaa, vaan hankin kukkani heti kun vähänkin lämpenee. Eikä koskaan ole kukkani paleltuneet !

Joku osa minussa ei kuitenkaan osaa nauttia satasella tästä huumaavasta yllättävästä helleaallosta, jota jatkuu jo toista viikkoa , vaiko jo enemmänkin? Takaraivossa piipittää pieni epäily siitä että tässäkö meidän kesä nyt sitten oli?Äiti kertoi puhelimessa äsken että"60-luvulla kerran oli tämmöinen toukokuu ja juhannuksena satoi sitten lunta ja koko kesä oli kolea ja sateinen". Kymmenen päivän säätiedotus lupaa kuitenkin helteiden jatkuvan. Viikonloppuna on  lupeissa vähän sadetta,mutta se on jo tarpeenkin. Lämpötila hutelee yli kahdenkymmenen ja on aurinkoista. Täytyy minunkin hiljentää tuo epäilyksen peikko ja heittäytyä vaan nauttimaan.

Ainoa huono puoli on että ei ole lomaa! Työmatkapyöräily onneksi vähän auttaa. Olen pyöräillyt tässä kuussa tähän mennessä hurjat 346 kilmetriä. Työmatkalla kotiin palatessa pyöräilen vaihtelevasti eri kaupunginosien kautta ja viikonlopun taideterapiakoulutuksestakin palasin pyörällä kotiin (26 kilometriä kertyi mittariin). Juhlistimme koulutuksen puolimatkajuhlaa tekemällä maalaussession maaseudulle.

Pihatöissä pääsin myös helpolla kun kaikki on kasvanut niin vauhdilla että kukkapenkkien putsaus jäi keskeneräiseksi. Keskeneräisyydet peittyivät vauhdilla nousseen vihreyden taakse.

Toukokuussa ollut kahden viikon loma ja tämä ihana lämpöaalto ovat pitäneet myös kaikenlaisen tavallisesti tähän aikaan jo voimakkaana vellovan väsyn kaukana. Töissäkin on ollut ihan mukavaa, vaikka kiirettä siellä riittää. Meillä on satsattu  viimeisen vuoden aikana koko henkilökunnan yhteiseen koulutukseen ja hyvinvointiin. Olemme opetelleet rauhoittumista ja läsnäoloa, kiireen keskellä hiljentymistä. Olen mukana meidän Tyhyryhmässä tänä vuonna ja järjestämme kesäkuun alussa työhyvinvointiviikon teemalla "Pysähdy hetkeksi hengähtämään". Sisustamme yhden ryhmähuoneen rauhoittumistilaksi, jossa on viikon aikana suggestoterapiaohjaajajan vetämiä tunnin mittaisia rentoutustuokioita, korva-akupunktiohoitoja ja omaan tahtiin tehtäviä erilaisia mielikuva-, rentoutus -ja venyttelytuokioita. Käytössämme on myös koko viikon ajan fysioaukustinen rentoutustuoli. Ja kaikkia näitä tehdään työajalla! Arvatkaa onko meillä ollut innostava työhyvinvointiryhmä. Syksyllä on luvassa ainakin digitarinoiden tekoa yhdessä ja yksin.


14 kommenttia:

 1. Ihan yhtä epäluuloisenaminäkin tulevaa odotan, kosto tai takapakki on yleensä kesäkuussa nähty;o) Vaikka mitä me tuosta huolehtimaan, tulee mitä tulee joka tapauksessa. Kaikki irti vaan tästä hetkestä!

  Teillä on ihan mahtava työhyvinvointimeininki siellä töissä. Sinulla lienee siinä sormesi pelissä. Muistanpa yhden esimiehen tokaisun 80-luvulta, kun ehdotettiin sohvaa taukotiloihin. Ei tänne ole tultu viihtymään, sanoi tämä hapannaama. Ja minä kun luulin, että olin nimenomaan nauttimassa työssäkäynnistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielelläni kyllä ottaisin kunnian tyhyviikosta mutta alkuperäinen idea on tullut meidän uusilta nuorilta työntekijöiltämme.Idean jatkotyöstämiseen olen kyllä sitten vaikuttanut itsekin!Minäkin muistan ajan jolloin tuollaisia hapannaamoja oli enemmänkin työpaikoilla. Samat hapannaamat kyttäsivät, istuiko joku joskus mitään tekemättä hetken tai viipyikö kahvitunnilla ylimääräisiä minuutteja. Ei puhuttu silloin mndfullnesista.

   Poista
 2. Kylläpä kesä on tullut teidänkin korkeuksille vauhdilla. Samoin epäilevin mielin olen ajatellut mahdollisia kylmiä säitä. Ehkä sitä pelkää, että omaksi lomaksi ei riitä lämpimiä säitä, mutta toivotaan niitä yhdessä.

  Onpa mahtavia juttuja teillä töissä ja työaikana:)Kerrohan kommentteja esim. rentoutustuolista.

  Rentouttavia työpäiviä ja lämmintä kesän jatkoa! Terttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukassa se on tuo epäilys ilmojen (tai muunkin) suhteen meillä suomalaisilla.Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa jne jne

   Minulla itselläni on kokemusta tuosta rentoutustuolista jakovasti toivomme että saisimme sen hankittua omalle työpaikallemmekin. Nyt saamme lainata tuolia naapurista.

   Lämmintä kesän jatkoa sinnekin!Juhannukselta tulemme mekin niille main taas kun on edessä mökki-ja veneilyviikot.

   Poista
  2. Tervetuloa tänne päin! Kerrohan aikatauluista, jos vaikka näkisimme. Terttu

   Poista
  3. Otan tänä vuonna koneen mukaan joten ehkä on lupeissa reaaliaikaista tietoa reiteistämme!Olisipa hauska vaikka jossain satamassa tavata?Mikä Se sinun kotiseutusi nyt olikaan?Muistan että meillä on ollut puhetta siitä mutta en saa mieleeni...

   Poista
  4. Joensuuhan se on.Jospa ehtisitte tänne asti. Tervetuloa! Terttu

   Poista
  5. Jossain vaiheessa siellä astikin käydään kyllä. Siellä on upeat satamat ja jokea pitkin on myös hyvä jatkaa matkaa eteenpäin.Mutta valitettavasti meillä on vene käytössämme tällä hetkellä vain viikon kesälla ja viikon syksykkä,joten on vähän mietittävä mihin asti joutuu takaisin Savonlinnaan kotisatamaan josta se lähtee uusien veneilijöiden kanssa seuraavlle matkalleen, Mutta kiva että nyt tiedän sinun Joensuussa elelevän, Ehkäpä joskus vielä kahvistelemme siellä sinun kotiseudullasi:-)

   Poista
 3. Parin viikon kuluttua tarkoitus aloittaa 4 viikon loma ja lähteä veneellä kanavaa pitkin Saimaalle. Arvatkaapas kuka pelkää suunnilleen takatalven tuloa kauhusta jäykkänä!? Toivotaan todella yhdessä ettei mun kauhuskenaario toteudu. Ei pyydetä helteitä, ettei syytetä ahneiksi ;) Mukavia työpäiviä sinulle sekä sitä toivomaamme lämmintä kesää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapaammekohan Saimaalla? me tosin aloitamme veneilyviikkomme vasta vikko juhannuksen jälkeen! Pidetään varpaatkin pystyssä että ilmoja riittää sinne astikin!

   Leppoisia työpäiviä sinullekin!

   Poista
  2. Voi, olisi ihana jos tavattaisiin! Noh, pidetään toisemme ajan tasalla ja aion ahkerasti postailla reissun etenemisestä ;)

   Poista
  3. Olisipa mukava jos johonkin satamaan osuttaisiin yhtäaikaa:-) Olemme veneilemässä juhannuksen jälkeisen viikon eikä sitä seuraavaa. Sen vietämme mökillä.

   Poista
 4. Tämä on ollut aivan uskomattoman ihanaa kevättä ja aivan lappia myöten! Aikalailla yllätetyksi itsensä tuntee, kun ei olekaan ehtinyt niitä tavallisia kevättöitä tekemään, kun kasvukausi on pölähtänyt niin vauhdilla alkuun. Helteellä ei kertakaikkiaan ole jaksanut puuhailla mitä tavallisesti. Onpa sitten vauhtia hiljennetty, istuskeltu ja makoiltu lähes ilkosillaan. Viime viikolla ja eilen pidin lomapäivän ja kyllä lomastasta kävikin upean kesäsään ansiosta.Ja mikä myös ihanaa, ainakaan itikoista ei meillä täällä havumetsän siimeksessä ole vitsukseksi asti ollut vaivaa. Nyt vain nautitaan niin kauan kun tätä saadaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on vasta jokunen itikka pihamaalla näkynyt. Mies tosin sanoi että pusikoissa niitä kyllä jo piisaa enemmän kuin miesmuistiin!Minulla on myös perinteiset toukokuun puutarhahommat tosiaan jäänyt väliin. Niin ihanaa kuin tämä lämpöaalto onkin, jäin vähän kaipaamaan sitä alkukesän kuulasta lkavaa vihreyttä ja sitä että jokaista nuppua ja ruohonkortta ehti melkein eriksen ihastella. Nyt kukkiavat kaikki yhtäaikaa!Mutta nautitaan, ehdottomasti kyllä!

   Poista