maanantai 3. helmikuuta 2014

Dyyneillä, merellä ja kaupungin kujilla. Osa 3 Gran CanariaTämä ylläoleva kuvapläjäys on itse Puerto Ricosta. Varmaan monelle tuttuakin tutumpi paikka. Rantaelämää emme viettäneet tällä lomalla ollenkaan, vaikka hyvät mahdollisuudet siihenkin olisi ollut. Sen sijaan tuota rantatietä tuli käveltyä molempiin suuntiin eikä siellä tarvinnut olla yksin.Kävelijöitä tosin tuntui olevan vähemmistö liikkujista, sen sijaan lenkkeilijöitä, keski-ikä reilusti yli 60 vuotta, oli liikkeellä sanoin joukoin etenkin aamupäivisin ja iltaisin kun oli viileämpää. Puerto Rico vetää puoleensa Euroopan eläkeläisiä  talviaikana. 

Kaupunki on muodostunut vanhan kalastajakylän rippeille lahden pohjukkaan. Mitään entisestä ei tosin ole jäljellä, ranta-ja satama-aluekin on muokattu aivan toisenlaiseksi kuin vuosia sitten. Hotellit ja kaikenlaiset majoitusryppäät ovat kiivenneet pitkin vuorenlaitoja aina kauempana olevalle moottoritielle asti. Kipusimme muutamaan otteeseen ylös rinteillä kiemurtelevia teitä pitkin katselemaan kylää ylhäältä alaspäin. Näkymät olivat hienot, niin on varmaan jokaisesta noista majapaikoistakin!

Yhtenä päivänä teimme veneretken kauemmaksi merelle delfiinejä bongaamaan (niitä emme eka kerralla nähneet, mutta mies kävi uudemman kerran kun sai ilmaisen uusintareissun ja näki silloin parven)ja juttelimme samalla reissulla olevan iäkkään sveitsiläisnaisen kanssa vanhoista ajoista. Nainen oli käynyt  ensimmäisen kerran saarella jo kuusikymmentäluvulla. Veneen kippari, nuorehko mies kertoili meille myös isänsä muisteloita ajoilta, jolloin Puerto Ricossa oli vielä vanhaa asutusta, satama oli kalastajia varten ja rinteillä viljektiin tomaatteja. Meidän huoneiston seinällä oli maalaus noilta ajoilta. Harmi kun ei tullut napattua siitä kuvaa.Venereissulla oli muuten melkoinen aallokko, mistä minä en tykännyt. Mutta tuo aallokko ei  ollut mitään verrattuna miehen toiseen venereissuun, kuulemma aallot olivat nelimetrisiä paikka paikoin. Ei minua varten todellakaan!
 

 Vuorten ja sisämaan retkien lisäksi kuljimme myös lähipaikoissa. Siskoni oli Playa des Inglesissä samaan aikaan naisporukalla pitemmällä reissulla ja päätimme ajella sinne heitä treffaamaan.
Tai oikeastaan jätimme auton Maspalomasin majakalle ja ajttelimme patikoida neljän kilometrin taipaleen kuuluisan Maspalomasin dyynialueen halki siskon majapaikkaan noitten dyynien toiselle puolelle. Kävelimme paljain jaloin vesirajaa pitkin ja takaisin palasimme sitten dyynien kaupunginpuoleista puolta. Yhteensä lenkille tuli matkaa vajaa kymmenen kilometriä. Suunta olisi ollut järkevämpää valita toisin päin, sillä Maspalomasissa tuuli dyyneiltä päin kovasti ja hiekkaa lensi joka paikkaan. Beduiinihuivi ja - kaapu olisivat olleet kova sana!

Mutta koko dyynialue oli hieno, sai kyllä tuntuman siitä millaista olisi olla Saharassa. Paluureissulla vaan eksyimme polulta ja jouduimme tunnetulle nudistialueelle, jossa joka puskan takana tuntui olevan nakuja auringonpalvojia. Aluehan on  myös tunnettu  homojen keskuksena. Yksi heistä opasti meidät ystävällisesti oikean polun suuntaan.Hiekkamyrsky oli siloittanut polkujen jäljet  ja merkkinä toimineet vanhat paalut hävisivät välillä näkyvistä.

Puerto Mogan, saaren eteläisin pieni kalastajakaupunki oli oikea postikortti-idylli.Satuimme sinne tosi kuumana päivänä ja  paikka oli ihan täynnä turisteja. Liian kuumaa ja tungosta minun makuuni. Tuo paikka täytyy katsastaa paremmin toisella kertaa, kyllä se ehdottomasti käymisen arvoinen paikka on.Viehättäviä kujia, valkoisia taloja, bougainville-köynnöksiä, koristeellisia parvekkeita ja kaikkea muuta kuvauksellista  oli enemmän kuin tarpeeksi.

Me löysimme pienen italiaisen ravintolan kauempana hulinasta . Sen varjoisalla parvekkeella istuimme korituoleissa pitkän tovin lueskellen ja siemaillen minä viiniä ja mies olutta. Takaisin kotikylään palasimme paatilla. Mies piti lomaa ajamisesta ja  ajelimme sinne bussilla aamupäivällä. Matkaahan sinne ei ollut Puerto Ricosta kuin vaivaiset kymmenen kiemurtelevaa kilometriä. Koko Gran Canarian saari ei kovin suuri kilometreissä mitattuna ole, halkaisijaltaan vaan 55 kilometriä. Mutta matkaahan ei tuolla  mitatakkaan kilometreissä vaan tunneisssa.

8 kommenttia:

 1. Wow, mitä kuvia ja tunnelmia! Otin vielä viimeiset matkakuumeen nostatukset näistä. Muutaman tunnin kuluttua lähdemme Alicanteen, Manner-Espanjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa ja rentouttavaa matkaa sinne manner-Espanjaan!

   Poista
 2. Upeita kuvia! Mitä väriloistoa joka puolella. Hienolta näyttää ja kuulostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin arvaat, jostain syystä värit kutsuivat kovasti!Tuntuu, että väri-ja lämpöpläjäys kantaa pitkälle.

   Poista
 3. Kyllä on mahtavia kuvia!
  Tuttuja näkymiä, entisestään siistimmältä näyttää.
  Gran Canarian Playa del Inglésiin tutustuin 1978. Jaksettiin miehen kanssa kiertää diskoja ja tanssia aamuyöhön asti. Sitten 3-4 kertaan juuri tuolla Puerto Ricossa. Siellä oli mm mahtava englantilaisten suosima Tiffany pianobaari, jossa elävää musiikkia esitti Keith Miller ja siellä aamuyöhön saakka viihdyttiinkin. Aurinkopaikka, hyvä ruoka ja iltaelämä teki tuosta paikasta aivan upean. Pitäisi vielä päästä sinne lomalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olettepa te aikoinaan jaksaneet juhlia! Meidän rytmi oli ihan toisenplainen. Päivän kulkemisesta ja tutkimisesta olimme iltaisin melko naatteja jo ennen puolta yötä. Eikä puhettakaan edes pianobaareista,diskoista vieä vähemmän.Molempia sieltä edelleen kyllä löytyy, ja myös väkeä niihin!

   Poista
 4. Olipa hauska tutustua matkakertomukseesi ja kauniisiin kuviisi. Me vietimme viikon ennen joulua osin samoissa maisemissa. Dyynikävely paljain jaloin samaa reittiä oli reissun kohokohtia. Pienen videon askartelin blogiini. Reipas reissaaja olet, parasta on poiketa turistitungoksesta omille retkilleen.
  Aurinkoa sieltä totisesti sai taltioitua talven hämäryyteen. Valoisaa kevättä sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on mukava lukea toisten kokemuksista ja tunnelmista samoista paikoista missä itsekin on käynyt. Jokainen kun näkee ja kokee paikat omalla tavallaan! Käynpä kurkkaamassa tuon videosi!

   Poista