maanantai 3. lokakuuta 2011

Tämä kollaasi ei ole sielunmaisemaa, vai onko?Tänä aamuna ei ollut kiirettä mihinkään. Koirakin vaistosi sen ja lojui raukeana jalkojeni juuressa. Lähden kyllä töihinkin tänään mutta vasta iltapäivällä. Ulkona syyssumuinen aamu, aurinko jossain udun takana. En voinut vastustaa sumuisen maiseman kutsua. Koira ja kamera mukaan  ja jotain lämmintä niskaan. Meiltä ei ole noihin utumaisemiin joelle kuin muutama metri. Pienen metsikön läpi ja hups, ollaan jo uimarannalla. Aivan uimarannan tuntumassa on koirasaari, johon kuljetaan pientä kannasta pitkin. Ja siellä olet  keskellä  Ounasjoen suistoisia jokinäkymiä. Olen jo nuo maisemat kuvannut tuhanteen kertaan mutta aina vaan ne minua sykähdyttävät. Kaipa sielun maisema on juuri sellainen.

Tämä kollaasi ei ole ehkä ihan sielunmaisemaa . Se on meidän takapihaamme, sitä rytöläjäosastoa, jonka siistiminen jotenkin aina jää. Oikeastaan se ei kuulu ihan kokonaan meidän tonttiimmekaan, vaan on osittain joutomaata. Haaveilen kunnon raivauksesta. Kaiken tuon erilaisten poisheitettyjen kasvien armeliaasti verhoileman läntin keskellä virtaa pieni purokin. Sen varrelle on asettunut melkoinen ruttojuuriesiintymä.

Tiedän, koko jutusta saisi kauniin osan pihaa. Mutta jotenkin pidän siitä tälläisenäkin; pihavajan takana piilossa pojan vanha mopo, hämähäkin seitein somistettu tädin vanha potkuri, lahonnut koripalloteline, rakennusajoilta jääneet tiilikasat, joista ei ole syntynyt enää uusia rakennelmia. Ja kaikki tämä ihan tuossa kaiken kauniin rinnalla. Tälläistähän elämä on.
8 kommenttia:

 1. Kauniita värejä rytöläjäosaston roinasta löytyy.
  Upea tunnelma maisemakuvassa, seesteistä värien sävyilyä.

  Aatteles miten silmä saa lisä estetiikkaa, jos jaksaisit viedä vanhan roinan pois.

  Noin tahtoo käydä (olen nähnyt)jos ylimääräistä joutomaata on, niin helposti sinne kerää. Ei ole kiirettä viedä pois.

  VastaaPoista
 2. Paljon muistoja hukkuu, jos rytöläjän siivoaa?
  Kaunis kollaasi, voimakkaat värit. Maisema ihanan rauhallinen!

  VastaaPoista
 3. Väreiltään ja tunnelmaltaan sanoisin kyllä, että kyseessä on sielunmaisemasi. Luontoa, rauhaa.

  VastaaPoista
 4. "Maisema on sieluntila" - lause on jostain kortista. Kyllä sielun sopukoihin mahtuu, 'rytöläjäosastoakin'. Kaikki ei ole aina näkyvissä, mutta jossain se on. Mitähän sekin kertoisi, jos pitäisi olla putsaamassa alituiseen joka nurkkaa? Joutomaatakin pitää saada olla, mihinkäs sen unelmien puutarhan muuten perustaisi!

  VastaaPoista
 5. Liplatus; ja kummasti silmä tottuu noihin läjöihin...

  JohannaH; niinpä! Rytöläjähän on täynnä muistoja!

  Susupetal; mahtuu tuo ryteikkökin minun sielumaisemaan. Joki pilkottaa sieltä ryteikön välistä...

  Ellinoora;"maisema on sieluntila", hienosti sanottu! Tunnen sen usein vahvasti.

  VastaaPoista
 6. Vai että takapihalta, mmmhh.... sieltähän löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, värien lisäksi!

  VastaaPoista
 7. Kauniita maisemia, lapsuudenystäväni asuu Ounasjoen lähellä, kivenheiton päässä rannasta. Olen tulossa sinnepäin lokakuun viimeinen viikko ja lähtölaskenta on jo alkanut!

  VastaaPoista
 8. Upeaa maisemaa ja hienot värit kuvissasi.

  VastaaPoista