perjantai 21. tammikuuta 2011

Perjantai-illan helmi!

Tänään koiria ruokkiessani napsasin telkkarin auki siinä samalla kun vahdin  niitä, etteivät syö toistensa sapuskoja. Sieltä tuli dokumentti valokuvaaja Sally Mannista,(s. 1951) joka on yksi aikamme kiistellyimmistä kuvaajista.

 Dokumentti oli kuvattu usean vuoden ajan ja siinä olivat mukana hänen miehensä ja lapsensa, jotka kaikki ovat toimineet Sallyn malleina. Hän on kuvannut lapsiaan ja perhettään hyvin intiimisti Immediaty Family-sarjassa, joka herätti pahennusta etenkin Yhdysvaltain eteläosissa.
Paljon kuvia hän on ottanut myös kotiseudustaan Virginiasta. Aivan upeita maisemia ja tulevat hyvin esille kun hän käyttää vanhanaikaisia menetelmiä mm. märkälevytekniikkaa (en kyllä tiedä mikä se on) kuvatessaan .Dokumentissa kerrottiin myös hänen  kuolemaa käsittelevästä sarjastaan What remains, jossa Sally kuvasi kuolemaa ja katoavaisuutta  kuvauspaikkanaan mm.antropologinen tutkimuslaitos missä vainajia jätettiin maahan ja tutkittiin ruumiiden lahoamisprosessia.Sallyn näyttely on ollut Suomessakin  Taidemuseossa v. 2007. Se poiki valituksia silloin ja luinpa valokuvia arvostelleen toimittajan jutun, jossa tämä toimittaja kirjoitti ettei kykene arvostelemaan kuvia , koska ne ahdistavat häntä niin. Ymmärrän kyllä toimittaja; nimittäin dokumentissä oli kohtia, joista ajattelin, että itseltäni ne olisivat kyllä jääneet kuvaamatta.

Mielenkiintoinen ja monenlaisia ajatuksia herättävä dokumentti. Taas  ymmärsin vähän enemmän valokuvausta ja sen voimaa ja tehoa. Rohkea, sinnikäs nainen. Dokumentti oli tämän perjantai-illan helmi! Luulen, että se löytyy Ylen Areenalta, en kyllä tarkistanut.

ps. Huomasin muuten tätä postausta kirjoittaessani että elämääni on vähän kuin varkain tullut kaksi uutta harrastusta, veneily ja valokuvaus!

5 kommenttia:

 1. Valitettavasti en nähnyt kuin osan dokumentista...mielenkiintoinen oli. Täytyypä käydä katsomassa sieltä Ylen Areenalta. Mukavaa viikonloppua :-D.

  VastaaPoista
 2. Oho, olisinpa osunut kanavalle samaan aikaan! Muistan kyllä tuon kohun lapsikuvista ja kuolleista. Rohkea ja omaperäinen nainen, niin kuin taiteilijat ovat. Lapset näyttävät jänniltä kuvissa, poseeraavat.

  Ihailen taas tuota edellisen postauksesi kuvaa, se on tosi hieno.

  VastaaPoista
 3. Jep katsoin ko. ohjelman, oli todella mielenkiintoinen. Tuo kuolema osio olisi jäänty minulta tekemättä.

  VastaaPoista
 4. Vau! Olen käynyt hänen näyttelyssään 90-luvun alussa Retretissä ja ostanut kortin, jossa ovat nuo sarjakuvia lukevat lapset. Kuva on nykyisin meillä kodinhoitohuoneen seinällä. En vain enää muistanut, kuka oli kuvaaja. Toisessa kuvassa oli mies, joka piti pientä vauvaa kainalossaan. Se kuva taisi hävitä johonkin.

  VastaaPoista
 5. Maelka, toivottavasti dokkari löytyy Ylen Areenalta! Kannattaa kyllä katsoa jos sen sieltä löytää.

  Katriina, minä en tiennyt mitään koko valokuvaajasta, oli minulle ihan tuntematon löytö!
  Tuo kuva on viime talvelta tammikuun ensimmäisestä auringonpaisteesta!

  Kaarnikka, juuri tuo kuolema-osio minuakin hieman vavahdutti!

  Ilona; ai hänen kuviaan on ollut Retretissäkin. Mies oli varmaan hänen oma miehensä, jota Sally paljon kuvasi. Mietti dokumentissä myös sitä voiko noita kuvia edes julkaista missään, koska olivat hyvin intiimejä ja yksityisiä.

  VastaaPoista