maanantai 3. joulukuuta 2012

Hiljaisuudessa soi laulu


Sinisen hetken aikaa kaamoksen kynnyksellä. Kuva viime vuoden joulukuulta vanhempieni kodin rannasta.Siinä oli silloin vielä sula paikka.  Nyt en ole juuri kuvailemaan ehtinyt, sen verran kaikenlaista touhua on riittänyt. Viikonloppu  kului juhlaputkessa, työpaikan pikkujoulut perjantaina ja lauantaina Finnhits- konsertti. Molemmat harvinaisen onnistuneita hauskoja iltoja. Sunnuntaina osallistuttiin äitini ja poikani perheen kanssa lyhtyretkelle lumisiin Ounasvaaran maisemiin, sekin hieno kokemus. Kuusenkerkkäkin jaksoi taapertaa kivisellä polulla kun oli niin jännää lyhdyn valossa kulkea! Ja tonttujakin jo näkyi!

Työpäivän pikkujoulua juhlittin oikestaan päivä ja ilta. Päivällä  meillä oli erilaisia hyvinvointipisteitä, joissa sai iltapäivän aikana kokeilla erilaisia hoitoja tai muuta hyvinvointiin liittyvää. Minä tein muunmuuassa aarrekartan tulevasta joulusta. Liimailin karttaani hiljaisia hetkiä hälinän keskelle, kynttilöitä, kirjoja, lumista metsää. Kiinnitin kuvan jääkapin oveen , jotta muistaisin että Hiljaisuudessakin soi laulu! Tuon tekstin löysin aarrekarttaani ja se saa toimia joulunajan sloganinani. Muistan nimittäin vielä liiankin hyvin viime joulun hulinan, ehkä minä vielä opin yhdistämään hulinan ja hiljaisuuden. Entisellä, nyt jo edesmenneellä anopillani, seitsemän lapsen äidillä ja lukemattomien lastenlasten isoäidillä, oli tapana oman jouluhulinansa keskellä rauhoittaa oma kamarinsa . Sinne hän vetäytyi useamman kerran päivässä meluisan suurperheensä keskeltä ja antoi muiden (eli meidän miniöiden) touhuta ruuat pöytään ja pöydästä pois.
Aikoinaan en häntä varmaan ymmäränyt mutta nyt ymmärrän hyvin. Viisas nainen anoppini oli!

Huomenna jään lähes viikon lomalle. Menemme miniän kanssa puolentoista tunnin kasvohoitoon ja sen jälkeen syömään! Ihanaa!

6 kommenttia:

 1. Hyvä hetki jäädä lomalle, lepäämään ja samalla keräämään voimia jouluun. Olen aikaisemmin ihmetellyt jaksamistasi, mutta nyt kun olen itse alkanut olla sosiaalisempi ja tehnyt jotakin kivaa vaikka työpäivän jälkeenkin, olen huomannut sen virkistävän vaikutuksen.

  Silti, joskus pelkkä hiljaisuus ja mitään tekemättömyys on parasta. Toivottavasti niitä hetkiä löytyy joulustakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, huomasin itsekin vasta että nythän minulla on pitkä loma keskellä kaamosta. Olen siitä haaveillut pitkään sen jälkeen kun luin yhden naisen hyvän jutun hänen kaamoslomastaan; rauhaa, hiljaisuutta, kynttilöitä ja kirjoja. Eli sitä mitä usein joulun aikaan haaveilee vaan ei ehdi tehdä.

   Molemmat ovat tarpeellisia: rauha ja hiljaisuus sekä ihmiset ja tapahtumat.Ttasapaino näiden välillä on taitolaji, onnistunee kun itseänsä ja tarpeitansa malttaa kuunnella enemmän kuin toisten tarpeita. Ja joskus on hyvä hätistellä itseään liikkeeseeen, sieltä ihanasta sohvan sylistäkin:)

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä tasapainoilulta ja ihanalta loma-ajankohdalta. Tasapainoilu on joskus taitolaji. Onneksi ikä!! tuo viisautta olla miettimättä joulun viettoa liian tarkkaan; en esim. tiedä vielä, ketkä lapsista on meillä jouluna vai onko kukaan. Kaiken otan ilolla vastaan!
  Minua huvitti ajatus omasta anopistani, josko hän pystyisi vetäytymään omaan rauhaan, kun on ruoanlaittoaika. Hänelle keittiön "herruus" on elämää suurempi asia, mutta tiskata saan sentään ruoan jälkeen:)
  Mukavaa lomaa kaamoksen sinisyyteen! Terttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuohon haluaisin itsekin päästä eli etten ajattelisi joulun viettoa liian tarkkaan, tulee kuka tulee ja milloin tulee! Joulunahan on ruokaa kaapit väärällään joten voisi tosiaankin lakata järjestelemästä liikaa. Minun äitini ei muuten pysty myöskään luopumaan keittiön "herruudestaan" samalla tavoin kuin anoppini. Vaikka äitini ei tekisikään itse enää mitään, ei hän malta pysyä keittiöstä poissa ja vaikka rentoutua sen ajan. Siihen taas minä kyllä pystyn jos joku miehen tyttärista tai miniöistä tai pojista haluaa jotain keittiössä tehdä . Tosin tekeminen yhdessäkin on mukavaa! Kiitos lomatoivotuksita Terttu ja mukavaa joulunalusaikaa sinnekin!

   Poista
 3. Ei niin hiljaisuudessa raikui Hoosianna kirkossa, johon minäkin, toisuskoinen muutaman kerran vuodessa kapuan. Eivät ole vielä pois ajaneet. Toinen, aiheeseeen sopiva on tämä, vaikkei edelleenkään omaan uskooni liitykään: http://www.iltalehti.fi/iltvmusiikki/20121204016212986_a4.shtml

  Omaa rauhaa jouluna ja muulloinkin suodaan meillä kaikille, saa viihtyä yksin omassa huoneessa, tai vaikkapa lautapelejä pelaillen muden seurassa, pääasia että on hyvä olla.

  HannaHoo

  PS. Lunta! Lunta! PUHDAS huusholli, ilman koirien kuraroiskeita seinillä ja lattioilla, hiekanmuruja siellä täällä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun aikaan minullakin kirkossa tulee käytyä. Hoosiannan tai Kauneimmat joululaulut olen käynyt kuuntelemassa ja mukana laulamassa. Nyt kuuntelin Hoosiannan radiosta joten varmaan johonkin noista joululaulutilaisuuksista osallistun. Koirahuushollissa lumi on tosiaan tervetullut ihan siivoussyistäkin! Tosin lumi on ehdottomasti muutenkin mukavampi kuin jäinen, pimeä keli!

   Poista